Bilgi ve iletişim teknolojilerini ilk duyduğunda eminim gözünde bir şeyler canlanmıştır bu belki hayatında en çok kullandığın nesnelerden biri olan akıllı telefondur (Akıllı Telefonlar aynı zamanda bir taşınabilir teknolojidir), beklide aklına geleceğin parçası olan robotlar gelmiştir. Verdiğim 2 teknolojide Bilgi ve iletişim teknolojileri için uygun örnekler ama Bilgi ve iletişim teknolojisi robotlardan ve akıllı telefonlardan çok daha büyük ve çok daha geniş bir sektör.
Bu yazımızda Bilgi ve iletişim teknolojileri nedir sorusuna cevap verip diğer ülkelerin verdiği değere ve hayatımızdaki yerine bakacağız. O zaman hadi okumaya devam et.
Yazımızda Neler var
Bilginin toplanması, işlenmesi ,depolanması ve ağlar aracılığı ile bilgiyi farklı bir yere gönderilmesini ve bilgisayar teknolojilerini . kapsayan bütün teknolojilere bilgi teknolojisi denir. İletişim teknolojileri senin de bildiğin üzere günümüzde oldukça yaygın ve popüler teknolojilerden.
İletişim teknolojileri tahmin etiğin gibi bilgiyi bir yerden bir yere taşıyan yani ilete bilen teknolojilere verilen bir isimdir. Bu nedenle Bilgi ve iletişim teknolojileri sabit telefon ve radyo gibi eski teknolojileri de içerir.
Bilgi ve iletişim teknolojileri (Bundan sonra kısaltma olarak BİT kelimesini kullanacağım) oldukça gelecek vaad etmekte. Tamam yukarda radyo ve sabit telefon hatları gibi eski teknolojilerin de BİT ‘ne dahil olduğunu söyledik ama Bit bunlardan ibaret değil.
Bit gelecek vaad eden bir çok teknolojiye sahip örneğin kimsenin elinden düşürmediği akıllı telefonlar yada günümüzde de oldukça popüler olan ve gelecekte daha da değerli olacak olan yapay zekayı da Bit arasında gösterebiliriz.
Yukarıda bir kaç tanesinden bahsetmiştik şimdi diğerlerinde bakma zamanı geldi .
Bu listeye bakınca Bilgi ve iletişim teknolojilerin ne kadar hayatımızın içinde olduğunu daha iyi anlıyoruz.
Bakınız: Giyilebilir teknolojileri nedir
2017’de dünyada Bilgi teknolojileri için harcanan paranın yaklaşık olarak 3,8 trilyon ABD Doları olduğu tahmin ediliyor ve 2009’dan 2017’ye kadar yılda %5 altında büyüme gösterdi. Yeni teknolojiler ( IoT , Robotik , AR / VR ve AI ) alanında en fazla % 16 büyüme bekleniyor(Bu rakamlar 2018 için geçerlidir evet biliyorum 2018 geçeli çok oldu ama bulduğum doğru verilerden )
ABD hükümeti 2014 yılında Bilgi teknolojileri Bütçesi 82 Milyar Dolardı. 2002′ den beri kurumsal gelirin yüzdesi maliyet olarak %50 artarak bütçelerini zorlamaya başladı mevcut şirketlerin bilgi teknolojileri maliyetlerine bakıldığında %75’i tekrarlayan maliyetlerdir ve geri kalan %25 bilgi teknolojilerini geliştirmek için yapılan yeni girişimlerin maliyetidir.
Ortalama Bilgi teknolojileri Bütçesi aşağıdaki gibidir :
1986 ‘da bilgiyi depolamak için dünyanın teknoloji kapasitesi 2,6 eksabayt idi (optimal olarak sıkıştırılmış) bu rakam takvimler 1993 yılını gösterdiğinde 15.8 eksabayta yükseldi.
Tarihler 2000 olup yeni bir yüzyıla girdiğimizde 54.4 ‘ün üzerine çıkmıştır ama tatbiki burada durmadı önce 2007’de 295 eksabayta sonrada 2014’de 5 zetta bayta kadar yükseldi.
2013 yılına göre Bilgi ve iletişim teknolojilerinin toplam katma değer payına göre OECD Ülkelerinin sıralanmış tablosunu görüyorsun.Sıra Ülke % Olarak BİT sektörü 1 Güney Kore 10.7 2 Japonya 7.02 3 İrlanda 6,99 4 İsveç 6.82 5 Macaristan 6.09 6 Amerika Birleşik Devletleri 5.89 7 Hindistan 5.87 8 Çek Cumhuriyeti 5,74 9 Finlandiya 5.60 10 Birleşik Krallık 5.53 11 Estonya 5.33 12 Slovakya 4.87 13 Almanya 4.84 14 Lüksemburg 4.54 15 İsviçre 4.63 16 Fransa 4.33 17 Slovenya 4.26 18 Danimarka 4.06 19 ispanya 4.00 20 Kanada 3.86 21 İtalya 3.72 22 Belçika 3.72 23 Avusturya 3.56 24 Portekiz 3.43 25 Polonya 3.33 26 Norveç 3.32 27 Yunanistan 3.31 28 İzlanda 2.87 29 Meksika 2.77
Bu kısım zamanı olmayanlar için ama yukarıyı okumanızı tavsiye ederim. Önce tanım ile başlayalım, Bilgiyi işleyebildiğiniz depolayabildiğiniz ve de ağlar aracılığı ile gönderebildiğiniz teknolojiler birer bilgi teknolojisidir.
İletişim teknolojileri adı üstüne bilgiyi Bir cihazdan öbürüne iletebilen bütün cihazlar İletişim teknolojilerinin içerisinde yer almakta. Bilgi ve iletişim teknolojilerine en güzel örnek hepinizin kullandığı akıllı telefonlardır.
Şimdi sıra geldi bilgi ve iletişim teknolojilerinin faydalarına. Bu faydaları görmek için kafanı kaldırıp günlük hayata sıklıkla kullandığın cihazlara bakman yeterli ama faydaların birkaçından bahsedelim. Öncelikle hayat standartlarımızı yükselti, Bilgiyi korumayı depolamayı ve de işlemeyi oldukça kolaylaştırdı,
Bu sektörde para kazanan binlerce insan var yani istihdam yaratı, Şirketlere daha fazla para kazandırdı. ve de sayamayacağım kadar çok faydası var. Bilgi ve iletişim teknolojilerini yukarıda liste olarak verdim oradan da bakabilirsin.
Yazımızın sonuna geldik görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.
Bakınız : Bilişim nedir
Bakınız : Nanoteknoloji
Başta akıllı telefonlar olmak üzere arkalarında karmaşık birçok sistemin olduğu bilgisayarları kolayca kullanabiliyoruz peki bunu…
Hayatımızı bir daha eskisi gibi olmayacak şekilde değiştiren taşınabilir teknolojilere ve bu değişimin en güzel…
Gecemize ışık katan ayı biliyorsundur. Peki sadece bizim mi ayımız var. Tabi ki hayır Diğer…
Hepimiz uzayın o eşsiz ihtişamı içerisinde kaybolur gideriz o ihtişamın en göz alıcı detayına sahip…
Uzayı bizim için keşfeden uzay sondası nedir ve bizim için neden bu kadar önemli olduğunu…
Uzay mekiklerini gördüysen ne kadar büyüleyici olduklarını fark etmişsindir. Onları böylesine büyüleyici yapan özelliklerini ve…