Uzaydaki Kalp Atışları Kara Delikten Gelen Sinyaller
2007 de bilim insanları tarafından keşfedilen ve 2011 de Güneş nedeniyle gözlem yapılamayan süper kütleli kara delik 2018 de tekrar Gözlemlenebilir olduğunda bilim insanları “kalp atışına” benzer periyodik olarak sinyal gönderdiğini keşfettiler. 2007’de keşfedilen süper kütleli kara deliğin RE J1034+396 adlı galaksinin merkezinde yer almakta.
Keşif yaparken süper kütleli kara deliğin etrafına kalp atışına benzeyen ritmik sinyaller yaydığı keşfedildi. Bilim insanları söz konusu bu sinyallerin üç aşağı beş yukarı saate 1 kara delikten yayılmakta.Bu kara deliği 2011’de güneş gözlemlemeye engel onana kadar devam etti.

2018 de Uzaydaki Kalp Atışları Devam Etti
2018’de güneşin artık engel olmadığı için gözlemlemeye tekrar başlayan bilim insanları Avrupa uzay ajansına ait olan XMM-Newton X-ışını uydusuyla kara deliği tekrar gözlemleme şansı oldu. Bu sayede Kalp atışlarına benzeyen sinyallerin halla devam ettiğini fark ettiler.
Kara deliği çevreleyen diskten söz konusu kara deliğin içine bir madde düştüğünde büyük miktarlarda enerji açığa çıkar. Meydana gelen bu enerji bilim adamlarını söz ettiği kalp atışlarına benzeyen sinyallerdir.
Söz ettiğimiz süper kütleli kara delik ve yaydığı kalp atışlarına benzer sinyalleri takip eden ve inceleyen bilim adamları Profesör Chris Done ve Profesör Martin Ward böylesine tekrar eden sinyallerin nadir olduğunu ve tekrar eden sinyaller arasındaki zamanın kara deliğin ufkuna yakın olan maddenin boyutu ve yapısı hakkında bize bilgi sağladığını söylüyorlar.

süper kütleli kara delik kaynaklı bu kalp atışına benzer sinyallerin güçlü ve uzun süre devam edecek gibi. Bilim insanları bu sinyallerin Kapsamlı bir incelemesini yaparak saman yolundaki kara deliğin davranışlarıyla karşılaştırmak istiyorlar.
Kara Delikten Gelen Sinyaller ilgili açıklama yapan Profesör Done
“Bu kalp atışının nasıl oluştuğuna dair ana fikir, toplama diskinin iç kısımlarının genişlemesi ve büzülmesidir. Aynı şeyi yapıyormuş gibi görünen bildiğimiz diğer sistem Samanyolu’ndaki ikili bir yıldız tarafından beslenen ve az önce bahsettiğimiz kara delikten 100.000 kat daha küçük kütleye sahip bir kara deliktir. Küçük kara deliğin diskinin parlaklığı daha az olmakla beraber, iki sinyal arasındaki zaman daha kısadır” dedi.
ymarı uzayı en kısa zamanda bizde inceleriz
acaba ne zaman uzayın derinlerine ineceğiz ?????????????????????????
uzaydan gelen sinyaller acaba uzaylılar var mı sorusun geldi aklıma
uzaydaki kalp atışı sinyaleri oldukça ilginç acaba bunun gibi daha neler var