Teknoloji

Nanoteknoloji Nedir ?

Bilim dünyasının aşına olduğu Nanoteknoloji kavramını sıradan insanlar olarak bloglar,gazeteler, haber bültenleri, belgesellerde ve hayatımızı etkileyen teknolojilerde duyuyoruz. Bir çok alanda kullanılması da bu konuda oldukça geniş bir yelpaze sunuyor. Nanoteknoloji uzmanlarının durmadan geliştirdiği teknolojiler sayesinde başta tıp olmak üzere bir çok alanda gelişmeler sağlıyor ve bu sayede hayatımızı daha sağlıklı daha mutlu daha kaliteli ve daha güvenli yaşıyoruz. Az önce söylediğim gibi nanoteknolojinin birçok faydasından yararlanıyoruz. Bu yazımızda’da Size nanoteknoloji nedir sorusuna cevap verip tarihi,kulanım alanları, ve geleceğinden bahsedip sizlere başlangıç düzeyin de bilgiler vereceğim.

nano-teknoloji-nedir
nanoteknoloji nedir-küçük-gelecek

Nanoteknoloji Nedir Kısaca ?

1’le 100 nanometre arasında değişen boyutlarda (oldukça küçük ) yapılan mühendislik, teknoloji ve bilim için yapılan çalışmalara nanoteknoloji denir. Nanometre (nm) isminden’de anlayacağınız metre,santimetre ve milimetre gibi bir ölçüm birimi ve metrenin milyarda biri kadar . (1 metreyi bine bölerseniz 1 milimetre eder (cetveldeki en küçük aralık) 1 milimetreyi bine bölerseniz 1 mikrona ulaşırsınız ki mikroplar bu boyuttalar ve mikroskop yardımı olmadan göremesiniz 1 mikronu bine bölerseniz 1 nanometreye ulaşırsınız.) Nano kelimesi ise eski Yunancada cüce anlamına gelmekte. Daha iyi anlamanız için örnek olarak bir A4 kağıdın kalınlığı yaklaşık kalınlığı 100 bin nanometre’dir ve de 1 santimetre, 64 milyon 516 bin nanometreye eşittir.

Nanoteknolojinin Tarihi

Aslında nanoteknoloji doğadaki örneklerine bakınca oldukça eski olduğunu görüyoruz ama nano ölçekte fayda sağlaya bildiğimiz nanoteknoloji buna karşı yeni sayılır . Nanoteknoloji 1959 yılında  Amerikalı fizikçi Richard Feynmanın bir toplantıda yaptığı “aşağıda daha çok yer var” konuşmasında küçük bir dünyanın olduğu ve bu küçük dünyada küçük araçlarla atomların tekrar dizile bileceğini ortaya attı. Böylece nanoteknoloji fikri ortaya çıktı. Nanoteknoloji kelimesi ise ilk defa 1974 yılında Japon mühendislik profesörü Norio Taniguchi tarafından kullanılmış ve bahsettiğimiz kavrama nanoteknoloji ismini vermiş oldu. nanoteknoloji 1980 yıllarında yükselişe geçti ama 1986 ylın’da Dr. K. Eric Drexler’ın “Engines of Creation: The Coming Era of Nanotechnology”(Yaratılış Motorları: Nanoteknolojinin Geliş Çağı”) kitabından sonra nanoteknoloji şaha kalktı.

Takvimler 1991 senesini gösterirken japon bilim adamı Sumio Iijima keşfettiği nanotube (nanotüp) mühendislikte yeni bir kapıyı araladı. Yıl 1998 olduğunda kalemlerin ucunda bulunan ve yazmamızı sağlayan grafit (yumuşak bir karbon formu) kullanarak nano kalem yapmayı başardılar va 10 nanometre genişliğinde “NANOTUB NANOPENCEL” yazmayı başardı.

nanoteknoloji-kullanım-alanları-mikroskop-inceleme
mikroskopla nanoteknoloji inceleme

Bu tür çalışmaların toplumun dikkatini çektiği gibi politikanın’da dikkatini çekti 2000 yılında dönemin başbakanı Bill Clinton tarafından nanoteknolojinin önemini ortaya koyan Ulusal Nanoteknoloji Girişimi adlı programı başlattı. Bu programın amacı Çığır açan gelişmeler yapmak ve halkın ilgisi çekmek. Amerika bu programa yılık ortalama 2016’ya kadar 1 milyar dolar düzenli yatırım yaptı. Aynı yıl Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart ve Bernard Feringa adlı üç bilim insanının kimya nobel ödülü almayı başardılar. Bu üç bilim adamına nobel kazandıran çalışma. Molekülleri makinelere dönüştürmek için ortaya koydukları önemli çalışmalardır.

Nanoteknoloji nerelerde Kullanılır ?

İlk akla gelen kulanım alanı tıp’da olsa aslında bir çok kullanım alanı var. Gelecekte bu kullanım alanlarının sayısı artacağı kesin. Günümüzde bize yardım ettiği alanla bir bakalım

Nano cipler

Bu yazıyı okuya biliyorsanız bu demek oluyor nanoteknoloji kullanan bir cihazınız bulunuyor. Cihazlarda kullanılan nanoteknolojinin uygulama alanı olan Mikro elektronik burada kullanılan “mikro” kelimesi bilgisayarların kullandığı mikroskopik boyutlardaki cipleri temsil etmekte hayatımıza 1970’lerde giren mikro cip kavramı geliştirilerek şuan daha hızlı daha daha küçük ve daha ucuz bilgisayarlara sahibiz 21. yüzyılın başların’da bilgisayarlar’da kullanılan transistörlerin boyutu yüz ila iki yüz nanometre arasında iken yapılan deneyler ve çalışmalar sayesinde bu boyutlar iyice küçülmeye başladı 1998 yılın’da bilim insanlarının yaptığı deneyde bir karbon nanotub ile transistör yapayı başardılar.

mikro-cip-nanoteknoloji-nedir
mikro çip

Nonoteknoloji sadece bilgisayarların içindeki çiplerde bulunmuyorlar. Akılı telefonlar,televizyonlar ve dizüstü bilgisayarlar yani görüntü aktaran her cihaz OLED ( nano ölçekte ince plastik tabakaların oluşturulması) ekranlara geçiyor OLED ekranlar ise  nano ölçekte ince plastik tabakaların oluşturulması ile meydana geliyor.

Nanobotlar

Nonoteknoloji deyince akla gelen ilk şeydir nano botlar aynı zamanda en çok hayal edileni. Hayta kullandığımız makineler gibi dişli pompalı veya motor gibi oldukça küçük makineler yapabilmek bu sayede vücudumuzda bulunan virüsleri öldüre bilir yada daha iyisi zararlı hücreleri onarabilmesi daha sağlık olmamızı sağlayabilir diğer yandan nükleer santrallerin olduğu yerlerde temizlik yapmak içinde kullanılabilir. aslında doğada bir sürü nano makine mevcut örnek olarak bunlardan biri olan  E.coli bakterisini verebiliriz besine ulaşmak için kamcı menzeri bir nanoteknolojiye sahip.

nanoteknoloji kullanan maddeler

Nanoteknolojinin hayatımızda bir çok kullanım yeri bulunmakta. Şu an giydiğiniz pantolondan uyuduğunuz battaniyeye kadar hatta güneş kreminizde bile nanoteknoloji bulunmakta. kumaşların içinde nanoteknolojiyle yapılmış ince bir katman var ve bu katman sayesinde kir aşağıya geçemiyor. Güneş kremleri ise aynı şekilde cildimizin üzerinde nano boyutta  titanyum dioksit ve çinko oksit katmanı oluşturarak koruyor. Anlayacağınız nanoteknoloji bir çok yerde kullanılıyor ve bu yerler o kadar da uzak değil.

Bu listeyi daha fazla uzata biliriz ama bu kadar zamanımız yok maalesef.

nanoteknoloji-sağlık-nano-bot
nano teknoloji ve sağlık nanoteknoloji nedir

Nanoteknolojinin Geleceği

Günümüzde bile bir çok yerde hayatımıza yardım ediyor ve gelecekte daha önemli bir yeri olacağı kesin nanoteknoloji’de gidilecek daha çok yol var. Kısıtlı imkanlarla buraya kadar geldik ilerde eminim daha hızlı ilerleyeceğiz. Ama nanoteknoloji sadece iyi şeyler için değil kötü amcalarla da oluşturulabilir örneğin insanları zehirleyebilir ve ya onlara saldırabilir bu konuda en büyük korkulardan biride “gray goo” atmosfere salınan nano botların her şeyi yemeye başlayıp geriye “gray goo”  adı verilen yığının kalması bilim kurgu filmden çıkmış gibi duruyor olsa da bu bir olasılık. Eğer hep bu tür olasılıkları düşünseydik uçağı yapamazdık çünkü uçağında düşme ihtimali var. Bu düşünceye bağlanırsak hiç bir gelişme veya ilerleme elde edemeyiz. Kısaca Nanoteknolojinin ilerde çok fazla büyüme potansiyeli sahip bir bilim dalı olduğunu söyleyebiliriz.

Bu yazımızda nanoteknoloji nedir sorusunun cevabını verdik. Nanoteknoloji sizce 10 yıl sonra hayatımızın neresinde olucak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Twitter
Instagram
LinkedIn
Share
WhatsApp
RSS
Pinterest
fb-share-icon