Nesnelerin interneti kelimesini Günlük hayatımızda sıklıkla duymaya başladık ve gelecekte çok daha sık duyacağımız. Şuan bile evinimiz de bir çok yerde kullandığımız nesnelerin interneti Farkında olmasan bile hayatımızın bir parçası haline geldi. Sadece teknolojik olarak değil bir çok alanda insan hayatında devrim yaratacak. Şimdi beraber bakalım neymiş bu nesnelerin interneti.
Yazımızda Neler var
Nesnelerin interneti nedir diye Kısaca anlatacak olursak “Benzersiz bir şekilde adreslenebilir nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu, dünya çapında yaygın bir ağ ve bu ağdaki nesnelerin belirli bir protokol ile birbirleriyle iletişim içinde olmaları”. Bu açıklama karmaşık geldiyse eğer “Çeşitli haberleşme protokoleri aracılığıyla birbiriyle Haber ve bilgi paylaşımı yaparak akılı bir ağ oluşturmuş cihazlar. ” Diye’de açıklayabiliriz.
İlk nesnelerin interneti örneği olarak 1991 yılında Cambridge Üniversitesin’de 15 profesör tarafından kahve makinesini görebilmek için oluşturulan kameralı sistemi örnek verebiliriz. Bu sitem günümüzle kıyaslayınca pekte gelişmiş bir sitem olduğu söylenemez. Fakat o zaman için ufuk açıcı bir uygulamaydı.
10 sene kullanılan bu uygulama dakikada 3 kere kahve makinesini resmini bilgisayara gönderiyordu. Bu işlemi gerçek zamanlı ve çevrim içi yapmasından dolay nesnelerin interneti’nin ilk örneği olarak tarihe geçmiş oldu. Nesnelerin interneti (Internet of Things) yani IoT kavramını ilk kez 1999 yılında kullanılmasını önerirken bir sunum da Kevin Ashton kullandı.
Yaşadığımız yüzyılın en büyük olaylarından biri olarak kabul edilen IoT ,bir çok alanda bizim hayatımızı kolaylaştırması sayesinde önemi her geçen gün artırıyor. Örneğin evimizdeki akılı cihazlar sayesinde evimizdeki bir çok şeyi telefondan kontrol edebilir hale geliyoruz sadece ev mi ? İş hayatımızda da sağladığı bir çok kolaylık sayesinde hem verimi artırırken hem daha az enerji harcamış oluyoruz. Yazının İlerleyen kısmında vereceğim örneklerle daha iyi anlayacaksınız.
IDC yapmış olduğu rapor da, rapora göre, 2020’ye gelindiğinde nesnelerin interneti 1 trilyon dolarlık pazara sahip olacak. CİSCO’nun 2018 de yaptığı araştırmada 2020 de tahmini 50 milyar IoT cihazı olacağı yöndeydi. Ayrıca 2003 yılında kişi başı bir birine bağlı cihaz sayısı 0,08 iken 2020 de bu rakam 6,48’dir
İlerde IoT o kadar hayatımızın bir parçası haline gelecek ki onsuz olmayı dahi düşünemeyecek bir duruma geleceğiz
Nesnelerinin internetinin faydalarını yukarıdan da anladığınız gibi bir sürü evinizde iş yerinize kadar hayatınızın her alanında size yardım ettiği bir çok alan var.
Sağlıkla başlayalım artık kullandığımız akıllı saatler sayesinde sağlığımızı belirli bir ölçüde izleye biliyoruz bunun yanı sıra akılı ilaç kutuları ilaç alma zamanınız geldiğinde size her türlü yoldan bildiriyor ve bunun gibi daha bir çok alet var. En çok İlgi çeken ve gelecek vaad eden IoT Teknolojisi kullanarak Kusursuz ameliyat edebilen robotların Her geçen gün daha da yaygınlaşıyor olması.
Nesnelerin İnternetinin faydalarından bahsederken evimizde bize yaptığı yardımları söylemeden geçemeyiz. Evimizin her şeyini telefondan kontrol edebiliyoruz özellikle eviniz akıllı ev ise uzaktan doğal gazı ,suyu ve elektriği kapatabilirsiniz veya tatildeyken hırsız girmesin diye sadece akşamları ışıkları yakabilirsin dahası evindeki bir çok cihazı uzaktan kontrol ederek her şeyi zamanında yetiştire bilirsin evine hırsız girdiğinde bunu haber veren sistemler kurabilir ve daha nicelerini tek bir tıklamayla halede bilirsin.
Nesnelerin interneti evimizde Olduğu kadar Arabamızda da bizim yanımızda . Artık arabayla gezinmek daha kolay olacak ayrıca insanlar yüzünden oluşan trafik kazaları oldukça azalacak. Özellikle Kışın sert geçtiği yerlerde arabanızın uzaktan çalıştırıp gereken ısıya gelmesini sağlayabilirsin daha da iyisi araba senin günlük rutininizi öğrenip kendi başına siz gelinceye dek her şeyi hazır hale getirebilir. Bu sayede zamandan ve enerjiden oldukça kazanç sağlarsınız .
Arabanın Kendi enerjisini tavanda bulunan güneş panelleri ile karşılaması size ekonomik acıdan yakıt masraflarından belirli bir ölçüde kurtaracaktır. Yakında arabalardaki yapay zeka sayesinde arkadaşlarının 200 ötede bir kafe de çay içtiğini ve gitmek istermisin diye sorduğu bir asistanın olduğunu düşünün ayrıca ne kadar araba kullandığını, ne kadar yakıt harcadığını ve ne kadar yakıt gerektiği gibi istatistikleri sunması geleceği sabırsızlıkla beklememize neden oluyor.
IoT tarımda da yerini alacak tarlaya kurulan sistem hava kirliliği ve nemi ölçerek alınması gereken önlemleri belirleyecek. Uygun zamanlarda sulama gibi işlemleri yapacak bu sayede kaliteli mahsuller elde ederken ülke ekonomisine ve bunları satın alan insanların daha ucuza almasını sağlayacak.
Pandemi nedeniyle alışveriş alışkanlıklarında büyük değişikler oldu bu değişimler IoT daha da yaygınlaşmasıyla değişip daha çok İnternete kayacak. İhtiyaç olan ürünü daha kolay tespit edip stokları hızlıca kontrol edecek buda kullanıcını ürüne daha kolay ulaşmasına yardım etmiş olacak.
IoT en fazla katkıda bulunduğu konulardan biri olan Ticaret ve şirket yönetimine geldi sıra. İnsanlar artık alışverişi İnternet üzerinde yapıyor. IoT cihazlar sayesinde potansiyel müşterilerini bulmak artık çok daha kolay ve kullanıcıyı izleyerek neye ihtiyacı olduğunu anlayan sistemlere sahip. Dahası bir sürü analiz yaparak neye ihtiyacı olduğunu daha iyi anlayıp ona göre sonuç gösteriyor.
İşletme sahipleri Varlık izleme sayesinde ürünün tedarikçi,kargo ve müşteri yolculuğunu izleyebiliyor malların zarar görme ihtimaline karşı hemen hareket etmeni sağlıyor. Müşterinin mutlu olması için ona ürünle ilgili bilgi verip seveceği ürünleri gösterir bu şekilde müşteri memnuniyetini kazanmış oluyor. Son olarak da tesisteki gidişatı ve olağan dışı durumları gidererek çalışanların olası verimlilik düşüşünü engelliyor bunu yanı sıra gerekli önlemleri alındığın da şirketin verimliliğini de artırılabilir
Hapifork: İlk nesnelerin interneti örneklerin’den Hapifork aslında akıllı bir çatal ve hızlı yediğinizde veye gün içinde çok fazla yemek yediğinizde sizi uyarıyor böylece düzenli beslenmenize yardım ediyor.
Ring: bir akıllı zil üreticisi olan Ring, amazon tarafından 1 milyar dolar üzerinde bir paraya satın alında Ring sayesinde evde değilken evinize kimin geldiğini de görebiliyorsunuz.
August: Akılı kilit üreticisi August sayesinde anahtar kullanmak eskide kaldı artık telefonunuzdan kapıyı açabileceksiniz.
Edyn: Çiftçiler için geliştirilmiş akıllı bir ürün olan Edyn ne ekmeniz nasıl ekmeniz ve hangi aralıklarla sulamamız gerektiğini söylüyor.
Nest: 2014’de Google tarafından satın 3,2 milyara satın alınan Nest yukarıda size bahsettiğim gibi evini ve ofisinizde uzaktan ısı kontrolü yapabiliyorsunuz ayrıca Nest’in duman detektörü de bulunmakta. Olası bir faciada size haber veriyor
Babolat: Akılı bir raket ve tenisçilerin vurma hızını ,vurma açısını ve hangi sitillerde vurduğunun analizini çıkarıyor ve anlık olarak uygulama üzerinden kullanıcıya sunuyor
Smartthings: açıkçası nesnelerin interneti örneklerinin en iyilerinden olan Smartthings Akıllı evler için en fazla tercih edilen ürünlerden biri Ürünü akıllı telefonunuzla entegre ederek sabah uyandığınızda kahve yapılmaya başlayabilir veye eve girdiğinizde ışıklar otomatik yanar ve en sevdiğiniz dizi açılır.
Dropcam: Nest’in 555 milyon dolara aldığı Dropcam evinize kurulan kameralar dan telefonunuz ve pc üzerinden izleme imkanı sunuyor. Çektiği görüntüleri buluta kaydediliyor.
Micoach Akıllı Top: Sıra geldi Nesnelerin interneti örneklerinin sonuncusuna Adidas tarafından çıkarılan bu top birçok erkeğin hayalini süsleyecek penaltı kullanırken topa ne kadar hızlı vurduğunuzu hangi açıyla vurduğunuzu ve hangi ayakla kaç gol atığınızı ölçüp uygulama üzerinden size bildiriyor .Arkadaşlar arasında karşılaştırıp rekabet etmek için bire bir. Nesnelerin interneti örneklerine daha çok ekleye biliriz ama bu yazı uzar gider .
Bütün Teknolojik aletlerin topladığı verileri analiz edip anlamlandırıyorlar ve bu sayede big data ortaya çıkıyor ve bu bigdata (Büyük veri ) günümüzde çok önemli ve gelecekte daha da önemli bir hale gelecek.
Örnek: Google bölgede yapılan “soğuk algınlığına ne iyi gelir” gibi bir aramaların artmasını çevredeki hastanelere ve eczanelere haber veriyor ve buna göre önlem alınıp stoklar kontrol ediliyor.
Nesnelerin interneti nedir konusu ileilgili merak ettiklerinizi bize yorumlardan sorabilirsiniz
Sizce IoT cihazları faydalımı? Evde hangi IoT cihazları kullanıyorsunuz. Yorumlarda belirtin
Başta akıllı telefonlar olmak üzere arkalarında karmaşık birçok sistemin olduğu bilgisayarları kolayca kullanabiliyoruz peki bunu…
Bilgi ve iletişim teknolojileri deyine eminim aklına bir şeyler gelmiştir. Şimdi beraber tanıma, hayatımızdaki yerine,…
Hayatımızı bir daha eskisi gibi olmayacak şekilde değiştiren taşınabilir teknolojilere ve bu değişimin en güzel…
Gecemize ışık katan ayı biliyorsundur. Peki sadece bizim mi ayımız var. Tabi ki hayır Diğer…
Hepimiz uzayın o eşsiz ihtişamı içerisinde kaybolur gideriz o ihtişamın en göz alıcı detayına sahip…
Uzayı bizim için keşfeden uzay sondası nedir ve bizim için neden bu kadar önemli olduğunu…