Uzay Nedir ? Dünyamızın Dışında Bizi Ne Bekliyor ?
Uzay nedir sorusunu sorunca insanlar bir çok cevap verebilmekteler fakat bunların çoğu doğru olsa bile eksik. Uzayın akıl almaz büyüklüğünü düşününce bu durum garipsenecek bir hal almıyor. Bu akıl almaz büyüklüğü hala tam keşfedememiş olmamıza rağmen insanlık olarak hiç olmadığımız kadar kendimizi geliştirdik ve uzay hakkında yeni şeyler öğrendik. Bu öğrendiklerimizin ışığında bir bakalım hepimizin azar azar bildiği bu uzay neymiş.
Yazımızda Neler var
Uzayın Tanımı nedir ?
Dünya ile galaksiler arasında bulunan sonsuz olduğu iddia edilen ama sonsuz olduğuna dair bir kanıt olmayan genişliğe uzay denir. Aslında uzay söylendiği kadar boş bir alan değildir. düşük yoğunluklu parçacıklar, Çoğunlukla helyum, hidrojen, ve plazma ayrıca manyetik alanlar, Kozmik toz nötronalar, elektromanyetik radyasyon ve kozmik ışınlar içeren sert vakumsu bir alandır.
Uzay ile dünya arasında keskin bir geçiş yoktur yukarı çıktıkça atmosfer incelmektedir. Uzayın ortalama sıcaklığı -270 °C ( 2,7°K,- 454,81 °F) Uzayın mutlak sıfır noktası ise -270 °C derecedir.

Uzayda tahmin edilen milyarlarca galaksi ve her galakside içinde milyonlarca yıldızlar, gezegenler ve sistemler bulunmakta. Bunca veriye sahip olmamızı sağlayan uzay araştırmalarının teknolojiyle ilgisini öğrenmek için Teknoloji ile Uzay Araştırmaları Arasında Nasıl Bir İlişki vardır yazımıza bakınız.
Albert Einstein’a göre Uzay Nedir ?
Albert Einstein’a göre uzay : Elastike bir yapıya sahiptir ve cisimler bu elastike yapıyı büktüklerinden ötürü yer çekimi vardır. Einstein’ın popüler görelilik kuramı ‘da bunu açıklıyor.
Uzayda Neler Var ?
Başlamadan önce büyük patlamanın 13.7 milyar yıl önce gerçekleştiğini göz önüne aldığımızda ışığında ancak 13.7 milyar yıl ilerleyebileceğini söyleyelim yani bu bizim görebileceğimiz alanı göstermekte. kim bilir ötesinde hayal dahi edemeyeceğimiz neler var.
Gezegenler
Bir yıldızın etrafında hareket eden ve Uluslararası Gökbilim Birliği (IAU) tarafından bu tanıma uygun bulunmuş gökcisimlerine gezegen denir. Bizim de içinde yer aldığımız güneş sisteminde Uluslararası Gökbilim Birliğinin kabul etiği 8 gezegen yer almakta ama Güneş sisteminin dışında yer alan ve gezegen sınıfına girebilecek büyüklükte ve yapıda başka yıldızların etrafında dolanan gökcisimleride keşfedildi.
1995-2005 yıları arasında 100 aşkın farklı yıldızın etrafında 150 den fazla gezegen keşfedildi. Keşfedilen gezegenlere güneş sistemi ile karıştırmamak için Güneş dışı gezegenler ismi verildi. Karışıklığı önlemek için bu tür gezegenlerin oluşturduğu guruplara yıldız sistemi veya gezegen sistemi dendi,
Yıldızlar
Geceleri bize ışık saçan ağırlıklı olarak helyum ve hidrojenden meydana gelen plazma kürelerine yıldızlar denir. Dünyadan çıplak göz ile yaklaşık 6000 tane yıldız görebilmeniz mümkğndğr ki bunlardan biride yaşam kaynağımız güneşin ta kendisi. Aynı zamanda dünyaya en yakın yıldız olur kendisi.
Yıldızlarında insanlar gibi ömrü ve yaşları vardır ama bizimki gibi kısa değil. Yıldızların çoğu 1 milyon ile 10 milyar arası yaşa sahiptir yıldızın büyüklüğü ile ömrü arasında ters orantı vardır çünkü yıldızların çekirdeğinde bulunan basınç ne kadar büyükse o kadar hızlı hidrojen yakar. Bu nedenle devasa yıldızlar 1 milyon yıl yaşarken minimum kütleli kızıl cüceler 10 ila 100 milyar yıl arasında yaşarlar.

Kuyruklu Yıldız
İsimlerinin aksine yıldız değillerdir buz, donmuş gazlar ve kozmik toz karışımından oluşurlar. 1995 yılından beri 1024 tane kuyruklu yıldız kataloglamış ve yörüngeleri hesaplanmıştır.

Takım yıldızları
birbirine çok uzak dahi olsalar da bir ardaymış gibi görünen yıldızlara takım yıldızları denir. İnsanlar bu takım yıldızlarına benzettikleri şeylerin isimlerini vermişler. Örneğin: Küçükayı, Büyükayı, Orion( Avcı Takımyıldızı), Ejderha, Çoban, Kuzey Tacı gibi.
Asteroidler
Cüce gezegenlerden küçük olan yörüngeleri çoğunlukla Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında bulunan gök cisimleridir. Uydusu olan asteroid ida ve Çevresinde halkaları olan Charilko asteroidi gibi farklı bir çok asteroid bulunmakta. Asteroidler güneş sistemi kadar eski olduklarından dolayı güneş sisteminin oluşumu ile ilgili ipuçları barındırdıkları düşünülmektedir.

Galaksiler
Düşüne bileceğiniz en büyük gök cisimlerinden biri de galaksiler diğer bir adıyla gök adalardır. Kütle çekimi ile birbirine bağlı olan yıldızlar, toz, plazma ve yıldızlar arası gazın oluşturduğu yıldızlar arası madde ve günümüzde pek anlayamadığımız karanlık madde den oluşan yapıdır.
Galaksiler 10 milyon ila 1 trilyon kadar yıldız içerebilirler ve galaksinin içerdiği tüm yıldızlar o galaksinin kütle merkezini eksen alan yörüngelerde hareket ederler. Galaksiler çeşitli nebulaları ,çoklu yıldız sistemlerini ve yıldız kümelerini içerebilir. Yaşam kaynağımız güneş Samanyolu galaksisinde bulunan 200 ila 400 milyar arası yıldızdan sadece biri. Ne kadar büyük olduğunu siz tahmin edin.
Kara Delikler
Çekim alanı ışınımı ve her türlü maddeyi kendisinden kurtulamayacak kadar güçlü olan büyük kütleli kozmik bir cisimdir. Kara delikler belirli bir niceliğe sahip maddelerin bir noktada toplanması ile oluşur ve bu maddeler ışık saçmadıkları için kara olarak nitelendirilir.
Karadelikler Einstein’ın genel görelilik kuramına göre tanımlanmıştır. Kara deliklerde zamanın yavaş geçtiğini veya durduğu tahmin edilmektir ve Kara delikler tekillilik’leri nedeniyle 3 boyutlu olmadıkları ve sıfır hacimli oldukları tahmin ediliyor. Doğrudan görülemeyeceği için çeşitli dalga boyları aracılığıyla keşfedilmekteler.

Meteorlar
Meteorlar Türkçesiyle gök taşları uzayda serbest bir biçimde dolaşan irili ufaklı taş parçacıkları. genelde iki gök cisminin çarpışması sonucu kopan parçalardır. Eğer dünyanın çekim kuvvetine girdiğiyse atmosfere girer ve eğer yok olmayacak kadar küçük değilse yer küreye kadar gelebilirler.
Uzay kirliliği

Dünyanın etrafında rastgele yörüngelerde hareket eden ve hiç bir işlevi bulunmayan insan yapımı objelere uzay çöp denir. Uzay çöpleri içeresinde ömrü tükenmiş uydular, roketlerin uzaya bıraktığı üst aşamaları ve çarpışmalar sonucu ortay acıkan enkaz parçaları bulunmakta. Uzay kirliliği nedir yazımız ‘da bu konuyu detaylı şekilde ele aldık merak edenler oraya da baksın
Uzay Nedir Kısaca (Yukarının Özeti)
Bu kısım acelesi olanlar için hazırladım ama yeterince bilgi sahibi olmak için yukarıyı okumanı tavsiye ediyorum. Öncelikle uzay nedir ona bir bakalım. Dünya ile galaksiler arasında bulunan sonsuz olduğu iddia edilen ama sonsuz olduğuna dair bir kanıt olmayan genişliğe uzay denir.
Aslında tam olarak boş sayılmaz çünkü içerisinde düşük yoğunluklu parçacıklar, Çoğunlukla helyum, hidrojen, ve plazma, ayrıca manyetik alanlar, Kozmik toz nötronalar, elektromanyetik radyasyon ve kozmik ışınlar yer almakta. Uzay nedir sorusunun cevabını öğrendiğimize göre Sıra geldi uzayda nelerin olduğuna. Uzayın içerisinde:
- Gezegen
- Yıldızlar
- Asteroidler
- Galaksiler
- Kara delikler
- Meteorlar
- Uzay kirliliği
Yukarıda hepsini tek tek ele aldım içlerinden merak etiğin varsa yukardan bakabilirsin.
Uzay nedir yazımızın sonuna geldik. Mobildeysen aşağıdaki abone ol butonuna basarak en güncel yazılarımızdan haberdar olabilirsin yok eğer şuan bilgisayarındaysan korkma sağ alt köşedeki çan simgesine tıkla ve bildirimleri aç.
teşekürler oldukça kaliteli bir yazı olmuş bilgilendirici idi